Meest gestelde vragen

Aankoopgesprek

Zoek je een aankoopmakelaar? Kom vrijblijvend kennismaken bij ons op kantoor!

Verkoopgesprek

Zoek je een makelaar die zorgvuldig de verkoop van jouw woning begeleidt?

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent in onderhandeling als de verkoper reageert op je bod. Dat gebeurt als de verkoper een tegenbod doet of je bod accepteert. Ook kan de verkopende makelaar uitdrukkelijk aangeven dat hij met je in onderhandeling is. Je bent niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij je bod aan de verkoper voor zal leggen.

Als ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Als je de vraagprijs biedt, doe je een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of hij je bod wel of niet accepteert, of dat hij de makelaar een tegenbod laat doen.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigen als er al over een bod wordt onderhandeld?

Ja dat mag. Als je in onderhandeling bent hoeft dit nog niet te betekenen dat je de woning ook daadwerkelijk koopt. Het kan zijn dat er meer biedingen komen. Het is ook zo, dat de makelaar met meer dan één belangstellende mag onderhandelen. Dit hoort de makelaar dan wel te melden.

Is de makelaar verplicht als eerste met mij in onderhandeling te gaan, als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging of als ik de eerste ben die een bod uitbrengt?

Nee. De makelaar bepaalt in overleg met de verkoper de verkoop procedure. Hij moet u daarover wel informeren. Vraag altijd aan de makelaar wat de procedure bij de verkoop is.

Hoe komt de koop tot stand?

Als de verkoper en de koper het eens zijn over de belangrijkste zaken, zoals de prijs, de datum van levering en de ontbindende voorwaarden, legt de makelaar dit vast in de koopakte. De ontbindende voorwaarden zijn hierin wel belangrijk. Wil je als koper een ontbindende voorwaarde voor de financiering, dan is het belangrijk dit al bij je bod aan te geven.

Zodra de koper en de verkoper de koopakte hebben ondertekend is de koop gesloten. De koper ontvangt dan een afschrift van de akte. Vanaf dat moment treedt de wettelijke bedenktijd in werking. De ze bedraagt drie dagen. Binnen deze drie dagen kun je als koper nog afzien van de aankoop. Doe je dit niet en zijn alle voorbehouden verlopen, dan is de transactie definitief rond. Je krijgt van de notaris bericht op welk tijdstip je de akte van levering kan komen tekenen. Voordat je daar heen gaat, ga je samen met de makelaar en de verkoper de woning inspecteren en worden de meterstanden opgenomen. Dit wordt bij Optimaal Makelaars vastgelegd in een protocol van oplevering, welke door beide partijen wordt ondertekend.

Wat betekent K. K. bij een bieding?

K.K. wil zeggen kosten koper. Dit zijn de wettelijk te maken kosten, zoals overdrachtsbelasting, overdrachtsakte en de kadastrale rechten. Deze kosten maken wel onderdeel uit van de totale aankoopsom, maar zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dit zijn alleen de kosten die verband houden met de financiering van je woning.

Bekijk