Woningmarkt in Flevoland gaat goed

Flevoland blijkt een aantrekkelijk zoekgebied voor mensen die eens buiten de grote steden rondkijken


Het gaat goed op de woningmarkt, zo goed dat het voor kopers steeds moeilijker wordt om een woning te vinden. Huizenzoekers in de grote steden wijken vaker uit naar omliggende provincies. Dan blijkt Flevoland een aantrekkelijk zoekgebied.

Er werden in de eerste drie maanden van dit jaar zeker tien procent meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2016. Dat komt neer op zo’n 50.200 woningen. En die woningen staan steeds korter te koop, nog gemiddeld 77 dagen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Goed nieuws voor verkopers van huizen. Want ook de prijzen zijn opnieuw gestegen. Almere staat aan kop in Flevoland: een woning kopen werd hier vorig jaar maar liefst 13,1 procent duurder. In het eerste kwartaal van 2017 scheelde dit 3,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. In Lelystad stegen de huizenprijzen met 7,9 procent in het afgelopen jaar. Woningen werden in het eerste kwartaal is 0,9 procent duurder vergeleken met het laatste kwartaal van 2016. Op dit moment zwakt de vraagprijs per vierkante meter wat af, blijkt uit cijfers van de woningmarkt in Flevoland op huizenzoeker.nl. Dit kan te maken hebben met het afnemende koopaanbod.

Dronten: sterk herstel

In Dronten heeft de woningmarkt zich heel sterk hersteld, ziet beleidsmedewerker volkshuisvesting Jeannet Tijsma. “Dit is vorig jaar al begonnen aan de onderkant van de markt, maar heeft zich nu ook doorgezet naar het middeldure en dure segment. Mede door de lage rente is het een ideaal moment om de overstap te maken naar een nieuwe woning. We zien dat zowel woningen in de bestaande voorraad als nieuwbouwprojecten op dit moment erg gewild zijn”. “Hoe groot de vraag is hebben we onlangs mogen ondervinden tijdens de gemeentelijke woonmarkt in het gemeentehuis. Ruim 1600 bezoekers lieten zich die dag door de aanwezige projectontwikkelaars en makelaars uitgebreid informeren over alle nieuwbouwplannen in de gemeente”.

Op dit moment is er in Dronten in alle prijsklassen veel vraag naar huizen. ”Eengezinswoningen in de prijsklasse van ongeveer € 250.000 blijven in Dronten populair, met name voor gezinnen met opgroeiende kinderen. We zien ook vraag van jonge starters naar woningen tot circa € 170.000. Een groeiende groep op de Dronter markt zijn huishoudens die een woning zoeken met een gelijkvloers woonprogramma. Dat kan zowel een appartement als een grondgebonden woning zijn. Voor die doelgroep is ook de locatie in de buurt van voorzieningen heel belangrijk.”

Welke mensen kopen om in Dronten te gaan wonen? “Over het algemeen zijn dit gezinshuishoudens omdat Dronten een mooie mix biedt van een aantal belangrijke zaken: de centrale ligging waardoor je toch overal dichtbij zit, er is hier nog ruimte en groen, hier kunnen je kinderen heerlijk opgroeien, er zijn goede voorzieningen en niet in de laatste plaats: de woningprijzen zijn nog steeds de moeite waard. Daardoor wordt het huis van je dromen ineens toch haalbaar”.

Het is heel divers waar de kopers vandaan komen, merkt mevrouw Tijsma. “Het accent ligt op de lokale markt, maar we zien daarnaast veel kopers uit omliggende regio’s. Zo is Dronten van oudsher een interessante gemeente voor bijvoorbeeld woningzoekenden vanuit de Veluwe waar het aanbod veel kleiner en duurder is. Maar we zien sinds enige tijd ook meer overloop vanuit andere marktgebieden, bijvoorbeeld vanuit Almere. Wij krijgen signalen vanuit de markt dat dit zich verder zal gaan doorzetten, zeker nu meerdere gebieden in de Randstad ‘oververhit’ dreigen te worden.”

“We zien ook kopers uit hele andere marktgebieden instromen. Vaak kennen zij Dronten via familie of vrienden en worden ze enthousiast over de mogelijkheden. Ook verwachten wij dat door de economische groei in de regio Zwolle nieuwe werknemers zich zullen oriënteren op woonmogelijkheden in een bredere regio”.

Over de verwachtingen dit jaar van de huizenmarkt is zij zonder meer positief. “Zolang de rente op dit niveau blijft zal de vraag groot blijven. Binnen de gemeente Dronten is een behoorlijk aantal nieuwbouwplannen in voorbereiding. Dat is belangrijk want door nieuw toe te voegen breng je ook de doorstroming op gang en voorkom je dat prijzen in de bestaande voorraad onnodig gaan stijgen. Dit jaar verwachten wij ongeveer 150 woningen op te leveren; voor zowel 2018 als 2019 gaan we uit van in ieder geval 250 woningen”.

Lelystad: meeliften op oplevende woningmarkt

Ook Lelystad profiteert van de oplevende woningmarkt. Het aantal woningverkopen stijgt, evenals de gemiddelde verkoopprijs. Het aantal verkopen van bestaande woningen steeg vorig jaar naar bijna 1100, het hoogste aantal in meer dan tien jaar.

De gemiddelde verkoopprijs was € 245.700,-. Die sterke stijging ten opzichte van voorgaande jaren ligt aan de verkoop van enkele zeer dure panden. “De mediane verkoopprijs is een reëlere indicatie van de Lelystadse woningmarkt. Dit is de prijs die in het midden ligt van het totaal aantal verkochte panden. Met andere woorden: de helft van de in Lelystad verkochte panden kende een verkoopprijs lager dan €164.500,- , de andere helft had een verkoopprijs boven dat bedrag”, verklaart Dick Nauta, adviseur van de Concernstaf Communicatie van de gemeente Lelystad.

“De afgelopen jaren, tijdens de crisis op de woningmarkt, is er vooral bijgebouwd in de goedkopere prijsklasse, de rijwoningen tot pakweg € 170.000. Nu de markt opleeft komen ook de middeldure en duurdere woningen in trek. Projecten die goed lopen in de nieuwbouw zijn de twee-onder-eenkap- en de vrijstaande woningen. Behalve in Warande dat door de gemeente wordt ontwikkeld horen daar ook Buitenhof en Flevo Golf Resort bij, gebieden aan de rand van Lelystad die door marktpartijen worden ontwikkeld. In de bestaande stad is er vraag naar kleinere twee-onder-eenkapwoningen”, aldus Nauta. “Naast de eigen inwoners zoals starters en doorstromers, zijn het vooral gezinnen met kinderen en ouderen die kopen om in Lelystad te gaan wonen. Grofweg de meeste kopers komen van buiten en uit Almere, Dronten en ook Amsterdam en verder in kleinere aantallen van zeer verspreid over het land”.

De verwachtingen in Lelystad ten aanzien van de woningmarkt zijn gerelateerd aan de Amsterdamse opgave om de komende vijf jaar 50.000 woningen te bouwen om in de woonbehoefte in de MRA te voorzien. Nauta: “In de woonmarketing zullen wij ons ook met name richten op die doelgroep, de gezinnen met kinderen, maar ook op ouderen voor wie Lelystad een interessante optie kan zijn omdat Amsterdam voor hen onbetaalbaar is/wordt.”

”We richten ons naast Amsterdam ook op omliggende gemeenten zoals Almere/Dronten, Kampen/Zwolle en Noordoost Nederland, waarbij de inkomende pendel een specifieke doelgroep is. Daarnaast bouwen wij natuurlijk voor de interne markt, zodat er ruimte is voor doorstroming.”

Almere: woningverkopen naar record

De Almeerse woningmarkt vertoont eenzelfde positief beeld. “Ook hier duidelijke tekenen van herstel, we zien een stijgende lijn. Dit is vooral terug te zien in de nieuwbouwsector”, aldus Judith van Dijk, communicatieadviseur van wethouder Tjeerd Herrema die in de Almere de portefeuille Ruimte, Wonen & wijken heeft.

“In het afgelopen jaar werd een recordaantal woningen opgeleverd. Ook is er een recordaantal woningen verkocht, sinds 2006 was dit aantal niet meer zo hoog. Tegelijkertijd neemt ook de gemiddelde koopsom toe. Ook dit jaar zetten de tekenen van herstel door. De verwachting is wel dat het herstel iets zal afvlakken”.

De twee grootste groepen die naar Almere komen, kopers en huurders, zijn mensen in de leeftijdscategorie 25 tot 30 jaar en 40 tot 55 jaar. Bijna de helft van al deze nieuwkomers heeft een eenpersoonshuishouden. Van Dijk: “De vraag naar woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens groeit dus, terwijl in Almere vooral eengezinswoningen beschikbaar zijn. Met name voor jongeren die een kleine zelfstandige en betaalbare woning willen huren, is er weinig aanbod. Maar ook voor ouderen is er in Almere te weinig geschikte woonruimte beschikbaar. Er moeten dus meer betaalbare huurwoningen komen, maar ook meer diversiteit.”

“Bij de ontwikkeling van nieuwe wijken zoals Stadstuinen Poort houden we hier rekening mee. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met woningbouwcoöperaties om meer betaalbare huurwoningen te bouwen. Door leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot woningen wordt het aanbod nog verder vergroot.”

We kijken ook naar andere oplossingen, bijvoorbeeld het splitsen van woningen. Daarnaast komen er honderden tijdelijke woningen bij: kleine, betaalbare woningen die vijftien jaar blijven staan. Het voordeel van tijdelijke woningen is dat ze snel kunnen worden gerealiseerd. Zo kunnen we Almeerders die een woning nodig hebben sneller helpen. Daarnaast zoeken we, via projecten als de Bouwexpo Tiny Housing en Who Cares, naar innovatieve ideeën en oplossingen”. De meerderheid van de kopers komt uit de regio Amsterdam, uit overig Noord Holland, het Gooi en de regio Utrecht. Vier op de tien kopers komt uit de regio Amsterdam.

Door: Ria Besseling van Flevozine.nl

Bekijk